Form Şirketler Grubu

Genel Müdürlük: Maslak, İstanbul, Türkiye

Form Webinar Serilerine Devam Ediyor

Form Webinar Serilerine Devam Ediyor

İklimlendirme sektörünün öncü firmalarından Form Şirketler Grubu, sektöre yönelik eğitici ve bilgilendirici webinarlar düzenlemeye devam ediyor.

Form Grup iştirakleri Form Endüstri Ürünleri ve Form MHI Klima Sistemleri, gerçekleştirdikleri yüksek katılımlı webinarlar ile sektöre ve sektörün geleceğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Form Webinar Serilerine Devam Ediyor

Form, 56 yıllık sektör tecrübesi ve yenilikçi yapısıyla iklimlendirme sektörüne yön vermeye devam ediyor. AR-GE, üretim, ürün ve hizmet kalitesinin yanı sıra eğitim ve sektör paydaşlarıyla bilgi paylaşımına yönelik faaliyetlerin,  sektörün gelişiminde önemli rol oynadığına inanan Form, bu kapsamda iki webinar gerçekleştirdi.

Doğru ekipmanlar ile enerji verimli sistemler mümkün

Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, EUD Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık ve VAT Enerji A.Ş Genel Müdürü Altuğ Karataş’ın konuşmacı olarak yer aldığı, Form Endüstri Ürünleri İş Geliştirme Müdürü Pınar Gürler’in moderatörlüğünü üstlendiği “Enerji Piyasaları, Enerji Verimliliği Destekleri ve Enerji Verimli İklimlendirme Çözümleri” konulu webinarda iklimlendirme ve enerji sektörüne dair önemli bilgiler paylaşıldı.

Sözlerine Türkiye’de elektrik dağıtımının zaman içerisindeki değişiminden bahsederek başlayan Cem Aşık, mevcut durumda 1.800’e yakın kurulu lisanslı santral ve bunun 5 katı kadar da lisanssız santral olduğunu ve toplam gücün 98.493 MW olduğunu belirtti. Elektrik fiyatlaması ile ilgili sadece kamunun fiyatını biçtiği ve sattığı bir ürün olarak değil elektriğin borsaları ve tezgah üstü piyasaları olduğunu ve aslında elektrik maliyetlerinin temelini toptan elektrik piyasasının oluşturduğundan bahsetti.

Gelecekte kullanılacak teknoloji ve yeni sistemler ile ilgili olarak dijitalleşme, depolama ile ilgili konulara da değinen Cem Aşık, Türkiye’de tüketicinin kendi isteğiyle, tüketimi kısarak ve karşısında para alacağı bir mevzuat hazırladıklarını ve bunu ilk olarak büyük tüketicilerde deneyeceklerini belirtti.

Enerji verimliliği destek ve teşvikleri hakkında bilgi veren Altuğ Karataş, devletin sağladığı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP), 5. Bölge Enerji Verimliliği Yatırım Destekleri, Gönüllü Anlaşmalar, Enerji Performans Sözleşmeleri ve diğer teşviklerle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. 2021 yılında açıklanan VAP projelerinin %50’sinin VAT ENERJİ tarafından yapıldığını belirtti.

Karataş, verimliliğin öneminin sürekli olarak artış gösterdiği, özellikle sanayi alanlarına daha güçlü teşvik ve yardımların da ilerleyen dönemde gelmesini beklediğini belirtti.

Akabinde söz alan Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, iklimlendirme sektöründe enerji verimli çözüm ve sistemler hakkında uygulamalı  örneklere yer verdi. Korun, toplam enerji tüketiminin %39’unun binalara ve bu enerjinin %40’ının ise iklimlendirme sistemlerine harcandığını belirtti.

CLIVET Multifonksiyonel 4 Borulu Isı Pompası sistemleri ile, kendi içinde ısı geri kazanım yaparak ısıtma, soğutma ve kullanım sıcak suyu taleplerini aynı anda ve bağımsız şekilde karşılayabildiklerini ve böylelikle toplam verimliliğin 9-10 mertebelerine ulaştığını aktardı ve uygulaması yapılan projelerden örnekler verdi.

Ayrıca Su, Nehir, Göl ve Deniz kaynaklarının kullanımının, diğer alternatif kaynaklara göre ilk yatırım maliyeti açısından çok daha ekonomik ve uygulamasının pratik olduğunu; yatırım farkının geri dönüş hesabının birçok uygulamada 1 yıldan daha kısa sürede olduğunu belirtti. Özellikle otel ve AVM projelerinde, soğutma ve kullanım sıcak suyu ihtiyacı en minimum maliyetle karşılandığı için bu sistemlerin tercih sebebi olduğunu söyledi.

CLIVET Free Cooling Soğutma Grubu ile endüstriyel tesisler, veri merkezleri, telekomünikasyon, teknolojik uygulamalar ve alışveriş merkezleri gibi devamlı soğutma ihtiyacı gereken uygulamalarda %50’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlandığını aktardı.

Özellikle ısı geri kazanım özelliğine sahip ısı pompaları gibi cihazların 1 kW enerji ile 11 kW enerji üretimi gerçekleştirebildiği ve iklimlendirme alanında gerçekleştirilecek verimlilik çalışmalarının hem bireysel hem de toplumsal ekonominin iyileşmesine ve çevreye etkilerin azaltılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Yeni KXZ2 serisiyle yüksek performans ve enerji verimliliği

Form MHI Klima Sistemleri ise 23 Eylül Perşembe günü, Form MHI Klima Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Zafer Sarı, Form MHI Klima Sistemleri Ürün Şefi Berkan Bayrak ve Form MHI Klima Sistemleri Ürün Mühendisi Berkin Diker’in konuşmacı olarak yer aldığı, Form Şirketler Grubu Pazarlama Grup Müdürü Alev Eroğlu’nun moderasyonunu üstlendiği “Mitsubishi Heavy Yeni Nesil KXZ2 Heat Pump VRF Sistemleri Lansmanı” konulu bir webinar gerçekleştirildi.

Webinarda Form MHI Klima Sistemleri’nin en yeni ürünü KXZ2 Heat Pump VRF Sistemleri’nin yenilikçi özellikleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca Mitsubishi Heavy ve Form markalarının tarihine ve gelecek vizyonlarına dair bilgiler paylaşıldı.

KXZ2 Heat Pump VRF serisi, bir önceki KXZ serisinden farklı olarak 3 borulu sistemlerin yanı sıra 2 borulu VRF sistemlerde de CHCC özelliğine sahip olmasıyla öne çıkıyor. Patentli CHCC – Sürekli Isıtma Kapasitesi Kontrol Özelliği teknolojisi ile ürün, bir süre sonra enerji kaybına neden olan defrost çevrimine yenilikçi bir çözüm sunuyor. Cihaz, sahip olduğu yenilikçi teknolojisi sayesinde sürekli ısıtma sağlıyor ve bu sayede dış ortam defrost koşullarını devamlı kontrol ederek serpantindeki buzlanma durumunu kontrol altında tutuyor.  Defrost koşullarında yüksek sıcaklıklarda üfleme yapabilmesinin yanı sıra, kapasite düşümünü kademeli hale getirerek sıralı defrost sistemlerinde yaşanan büyük kapasite düşüşlerini de engelliyor. Ayrıca seriye eklenen yeni bir özellik olan %200’e kadar bağlantı oranı sayesinde enerji verimli bir VRF Klima sistemi dizayn edilebilmesine olanak tanıyor.

Form Şirketler Grubu, sektöre ve yeni teknolojilere ışık tutan webinar çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam ederek, hem kendi bilgi birikimini hem de sektörün fikir önderlerinin değerlendirmelerini paydaşlarına sunmayı hedefliyor.